Skip to content Skip to footer

Danske Aktier

Hvis du vil i gang med at investere i aktier, eller du måske allerede er gået lidt i gang, så kan det være, at det danske aktiemarked har fanget din interesse. Der er flere store og gode virksomheder i Danmark at investere i, og der er derfor også gode gevinster at vinde, hvis man investerer i de rette. 

Hvorfor investere i danske aktier? 

Det er altid en god idé at køber aktier, som man har kendskab til. Det betyder altså, at du kender virksomheden, ved hvad de laver, og at du måske endda også har en idé om deres udvikling gennem årene, og hvor de sandsynligvis er på vej hen. For de fleste danskere, er danske aktieselskaber dem, de har mest viden om, og det giver derfor god mening at købe aktier ved dem. Der er desuden den fordel, at det er nemt at holde sig opdateret om de danske virksomheder, og hvordan det går med dem, da de ofte bliver nævnt i de danske nyheder. Det er derfor nemt og naturligt at følge med i de store danske virksomheder, og hvordan de udvikler sig. 

Det danske aktieindeks 

Der er masser af aktier at investere i på det danske aktiemarked, og man kan derfor sagtens være en flittig og succesfuld investor uden at bevæge sig overlandegrænsen, hvis det er det, man foretrækker.  

C25 Indekset 

Hvis du er interesseret i at finde frem til de største aktieselskaber i landet, er det værd at kigge på det danske C25 indeks. Dette indeks indeholder nemlig de 25 mest omsatte, børsnoterede danske aktier på Københavns Fondsbørs. C25 indekset er et Gross Index (GI), hvilket betyder, at kursen inkluderer reinvesterede udbytter. Blandt virksomhederne i C25 indekset finder du blandt andet Mærsk, Danske Bank, Novo Nordisk, Carlsberg, Jyske Bank, Vestas og Ørsted samt mange andre. 

Skat på aktier 

Når du handler med aktier, er det vigtigt at have styr på reglerne for skat. Du skal nemlig betale skat af dine gevinster. Reglerne er forholdsvist simple at lære lige meget hvilken form for aktier, du handler med. Nogle handelsplatforme gør det meget nemt for dig, da de selv automatisk opgiver din aktieindkomst til SKAT, så du slipper for det.  

Beskatning af aktier deles ind i to typer: lagerbeskatning og realisationsbeskatning. I kort træk er forskellen, om dine aktier beskattes efter, du har solgt dem eller mens du ejer dem. Ved lagerbeskatning betaler du nemlig skat af din urealiserede gevinst, altså dine aktier, mens du stadig ejer dem. Du skal derfor betale skat, hvis dine aktie er steget i værdi, også selvom du endnu ikke har solgt aktien og fået realiseret gevinsten. Med realisationsbeskatning beskattes du først, når du sælger din aktie og altså realiserer din gevinst. Du vil normal blive realisationsbeskattet ved de fleste former for aktieinvesteringer.  

Store danske aktieselskaber 

Der er som nævnt mange store spillere på det danske aktiemarked. Herunder kan du få et overblik og læse lidt om flere af de helt store aktieselskaber i Danmark. 

Disse store virksomheder er selvfølgelig populære at investere i, og de er derfor gode til at hente inspiration fra, hvis du gerne vil investere i danske aktier. Du bør dog altid researche virksomhederne og aktier, inden du begynder at investere, da der aldrig er nogen garanti for et afkast, selv ved de store aktieselskaber.  

Novo Nordisk 

Novo Nordisk er den største medicinalvirksomhed i Danmark. De fremstiller blandt andet insuliner, væksthormoner, kønshormoner og blødermedicin. Novo Nordisk er helt klart generelt en af de største virksomheder i Danmark og er også en stor spiller på det globale marked. Virksomheden tjener store mængder af penge udenfor Danmarks landegrænser, især fra markedet for medicin til diabetes. Novo Nordisk er derfor et solidt valg til investering i aktier, da deres fremtid ser meget sikker ud. 

Mærsk 

Selvom det officielle navn på aktieselskabet er A.P. Møller bruges “Mærsk” eller “Maersk” i dag oftere, da det er det navn, vi igen og igen ser på containerne og skibene. Mærsk er et danskejet konsortium, der har aktiviteter i over 100 lande. Deres aktiviteter er primært inden for transport af containere med tørlast samt frosne og nedkølede varer. Når man kigger på omsætningen, er Mærsk den største virksomhed i Danmark, og det er derfor også svært at komme udenom deres aktie på det danske aktiemarked.  

Mærsk er både en stor spiller globalt, men de er også stærke til at være innovative, hvilket gør dem interessante at investere i. De arbejder blandt andet sammen med IBM for at bruge teknologi til at udvikle og forbedre shippingbranchen, hvilket giver gode udsigter for deres fremtid. 

Danske Bank 

Danmarks største bank, Danske Bank, har været igennem en del problemer gennem årerne, men de holder dog hovedet højt og bliver ved med at udvikle sig, hvilket gør dem til en attraktiv investeringsmulighed. Danske Bank er generelt en forholdsvis stærk og sikker virksomhed at investere i, fordi de er så store. Deres store effekt på det danske marked betyder desuden, at politikerne kan være villige til at hjælpe dem, hvis de kommer i problemer. Hvis du gerne vil investere i sikre danske aktier ved en stor virksomhed, er Danske Bank altså et udmærket bud. 

Vestas 

Vestas Wind Systems er en dansk virksomhed, der producerer vindmøller til fremstilling af elektrisk energi. De regnes for at være den største og førende inden for sit felt målt på antallet af opstillede enheder. 

Vestas har dog haft højere popularitet end nu. Virksomheden havde en lang periode, hvor de kunne ses i porteføljen ved de fleste danske aktionærer. De har dog mødt mere konkurrence i den senere tid. De er dog stadig en stærk spiller og en overvejelse værd, da fokus på miljø og grøn energi er større end nogensinde, og Vestas har derfor muligheden for en god og stærk fremtid i branchen. 

Kom godt i gang med at investere i danske aktier 

Hvis du har besluttet dig for at begynde at investere i danske aktier, er der nogle trin, der er gode at følge, når du skal i gang. Det gælder især, hvis du er begynder. Først og fremmest skal du vælge, gennem hvilken platform du vil købe aktier. Her er der mange at vælge blandt, og de har forskellige fordele og ulemper, du bør have sat dig ind i, inden du går videre og begynder at købe aktier. Det kunne for eksempel gælde deres pris på aktier, udvalget af aktier samt, om de automatisk opgiver informationer til SKAT.  

Efter valg af platform skal du selvfølgelig vælge og købe dine aktier. Her kommer din grundige research af selskaber i spil. De forskellige handelsplatforme kan være opsat forskelligt, men for det meste vil der være mulighed for at søge efter specifikke virksomheder. 

Når du skal handle med aktier, skal du tænke over din strategi. En strategi bør opbygges baseret på dit formål med investeringerne, din risikovillighed, tidshorisonten samt flere andre faktorer. Din strategi bør være under fortsat udvikling i takt med, at du bliver mere erfaren med at investere. Det er dog vigtigt at holde fokus på din strategi, så du ikke lader dig blive påvirket af følelser og tage impulsive beslutninger i tider, hvor det enten går meget godt eller meget skidt for virksomheden, du har købt aktier ved. Investering er langsigtet, og det er derfor vigtigt at holde hovedet koldt og tænke langt fremad.